top of page

Stort grattis Vanja Winblad, RD21, ny roll som Director, Sustainability, EHS & Business Quality, SKF Group!


Berätta om ditt nya jobb och vad nya tjänsten innebär

Det här är en ny position som SKF EMEA skapat för att lyfta hållbarhetsfrågan högst upp på agendan. Tillsammans med hälsa, säkerhet och miljö som ju är grunden för en hållbar arbetsplats samt process och kund-kvalitet skapas en ny organisation där dessa frågor leds och koordineras över hela värdekedjan. Tanken är inte att bygga upp en stor organisation under mig utan snarare se till att frågorna förankras, drivs och jobbas på i linjen. Vi vill inte ha en separat hållbarhetsstrategi utan en hållbar strategi. För att lyckas med detta behövs tydlighet, genomtänkta både “lagging och leading” KPIs, samt ett community som kan driva och leda förändring i sina respektive funktioner.


Vilka utmaningar står du inför? 

Trots mer än tydliga budskap från våra forskare och experter kring klimatkrisen, behovet att sluta släppa ut CO2 samt att ställa om till en cirkulär ekonomi för att inte tänja mer på de planetära gränserna fortsätter vi att i stor utsträckning mäta framgång = finansiell framgång. Både för bolag, tillverkande enheter samt säljare. Det leder till en mentalitet av “business usual” i industrin, som bygger på det totalt motsatta, dvs konsumtion = tillväxt. VI måste tänka nytt, och hitta cirkulära affärsmodeller, produkter samt smart service för att kunna fortsätta växa hållbart. Vidare har vi inte anpassat våra mätetal / incitement i samma takt som vi borde för att ställa om. Att få till den här förändringern i inrotade finansiella  processer, system samt rapporter är riktig förändringsledning. Detta ser jag som min största utmaning- jag tror genuint att de flesta, på de flesta nivåer, i företag vill vara hållbara.

En annan utmaning specifikt för oss som befinner oss lite längre ner i värdekedjan är att hur ambitiösa vi än må vara, håller vi inte i agendan helt själva, vi är beroende av vad våra kunder vill ha och är beredda att betala för.


Vilka är dina drivkrafter?

Klyschigt värre, men jag behöver känna att jag gör skillnad på riktigt. Jag drivs av att få med människor på tåget, älskar att hjälpa andra att förstå och öppna ögonen. Jag drivs att skapa resultat, men njuter inte länge innan jag är på väg till nästa mål. Jag måsta omge mig av människor smartare än mig själv som konstant utmanar mig och mina ibland förutfattade meningar. Jag får nog erkänna att jag också drivs att då och då bli erkänd för min ansträngning, och har inga problem med att stå på scen, presentera och vara i centrum (yrkesmässigt, absolut inte privat).


Vad gör du för att få energi i jobbet och på fritiden? 

 Hälsa är oerhört viktigt och jag är noga med min återhämtning. Jobbet kommer med en hel del stress – som vi ju vet inte i sig är farlig om vi inte utstår den allt för länge. Men utan återhämtning i form av yoga, meditation, tidigt i säng samt träning hade det inte gått. Jag har två relativt små pojkar själv på halvtid och dom ger mig distans till jobbet kan jag lova. Det är viktigt att förstå vad som är viktigt på riktigt. Perspektiv och prioriteringar. Påminner mig varje dag, och det är en balansgång. Kommer aldrig påstå att det är lätt. Men fortfarande värt det! Gott vin och ost med min partner barnfria helger, promenader i naturen samt ett restaurangbesök då och då ger också energi och glädje för mig.

Comments


bottom of page