top of page

Ruter Dams besök till LKAB, Kiruna och Malmgruvan i GÀllivare


Under ett tvÄdagars program fick Ruter Dams AffÀrsnÀtverk besöka LKABs gruva i Kiruna och Malmberget i GÀllivare.



I Kiruna och Malmberget finns vĂ€rldens tvĂ„ största underjordsgruvor för jĂ€rnmalmsbrytning. JĂ€rn- och stĂ„lindustrin stĂ„r idag för sĂ„ mycket som ca en fjĂ€rdedel av industrins totala koldioxidutslĂ€pp i Sverige, samtidigt ökar efterfrĂ„gan pĂ„ stĂ„l med nĂ€stan 50 procent under perioden fram till 2050 – dĂ€rav genomför LKAB nu sin största transformation under sina 130 Ă„rs resa och Ă€r den största industriella omstĂ€llningen i Sveriges historia och har som sikte att nĂ„ sitt mĂ„l Ă„r 2045, dĂ„ LKABs produkter och processer ska vara helt koldioxidfria.


Första dagen startade med ett besök till LKAB Visitor Center, en utstÀllning 540 meter under mark som presenterade resan frÄn hur allting startade till hur utvecklingen har skridit fram till idag.




Dagen fortsatte sedan med rundvandring och presentationer med fokus pÄ stadsomvandlingen, dÀr den nya stadskÀrnan nu Àr invigd.

Vi avslutade dagen med en hÀrlig 4-rÀtters middag pÄ restaurang Hjalmar LundbohmsgÄrden.



Under fredagen startade vi med platsbesök till GÀllivare Malmgruva dÀr vi bland annat fick besöka produktionsanlÀggningen och med egna ögon se den komplexa processen- frÄn sovring, ankring till pelletisering. Slutligen transporteras stÄlet med elektrifierade tÄg till Narvik dÀr stÄlet skeppas ut i Europa och resten av vÀrlden.


Vi vill förmedla ett stort tack till LKAB och till alla medverkande, arrangörer och guider för ett fantastiskt besök och tack för alla insikter, intressanta samtal och lÀrdomar ni generöst delade med er av till oss i Ruter Dams AffÀrsnÀtverk.


Med friska vindar frÄn Norr fortsÀtter nu resan för en koldioxidfri framtid med LKAB i framkant.

bottom of page