top of page

Intervju med Jessica Enbacka, Ruter Dam 2012, ny VD Tui Nordic


Stort grattis till ditt nya jobb Jessica! Ett jobb du fick i en minst sagt speciell tid.

Hur har den här första tiden som VD för TUI Nordic varit? -Jag hade från start en tydlig plan för hur jag vill bygga mitt närmaste team, så att vi tillsammans så fort som möjligt kunde började utveckla vår strategi för 2020/21 och ge en tydlig riktning till våra 500 medarbetare. Det har varit en av mina absoluta prioriteringar.

Vi i koncernledning för TUI hade tillsammans med vår tidigare VD tidigt etablerat en stark plattform att agera på i vår nya marknadssituation. Vårt absoluta fokus har varit och är våra kunders säkerhet, i mars handlade det om att säkerställa att våra resenärer kom hem till Norge, Danmark, Finland eller Sverige. Idag handlar fokus om att skapa ett tryggt och enkelt resande. Parallellt med det ställde vi i princip över en natt, om våra fyra landskontor till distansarbete. Vår verksamhet gick verkligen från normalt läge till totalt ”stand still ” på några få dagar. Jag är imponerad av hur snabbt vi ställde om. Det är en av våra absoluta styrkor och att det ligger i vårt DNA.

- Det är en grymt inspirerande och imponerande innovationskraft som finns i organisationen. En kraft att tänka nytt och fokusera på hur vi kan skapa nya möjligheter utifrån där världen står idag och därmed de förutsättningar vi måste utgå ifrån.

Turistindustrin är avgörande och viktigt för många av de länder där vi bedriver verksamhet och stor andel av landets BNP är kopplat till turistindustrin. Vi i TUI arbetar nu aktivt med olika länders regeringar och EU för att öppna upp och etablera överenskommelser vad gäller hur våra resenärers hälsa skall kunna säkerställas.

Mitt uppdrag som VD för TUI Nordic är att fortsätta erbjuda och säkerställa att våra nordiska kunder har möjlighet att få njuta härliga semesterdagar på sitt favoritresmål, men också att säkerställa att våra 500 medarbetare har en tydlig bild av det som händer här och nu samtidigt som de fokuserar på utveckling av nya produkter och service för våra kunder - skapa nya attraktiva semester erbjudanden.

- Det har varit en oerhört inspirerande och rolig tid, men självklart har det även varit stora utmaningar och långa arbetsdagar.

Vad var det avgörande för dig för att tacka ja till jobbet? - Enda sedan jag startade i TUI år 2000 har jag haft förmånen att få vara delaktig att driva förändringar dels i Norden men också i olika delar inom TUI Group. När jag klev på rollen som CIO var uppdraget att öka tempot i TUIs digitala resa, som startade 2003, men också att ta ut mer från de stora investeringar som gjorts. Nästa steg, rollen som Commercial Director innebar ansvara för att bygga ett starkt lönsamt kunderbjudande anpassat för våra fyra olika marknader. Så när frågan kom och jag nu skulle få möjlighet att ta det yttersta ansvaret för att utveckla vår strategi och säkerställa att våra medarbetare är med på resan, att verkligen kunna skapa skillnad i det stora som ges genom att få driva ett globalt bolag då var det enkelt att tacka ja. Sen är det en fantastisk produkt, att fortsätta ge förutsättningar för kunder att resa och våra partners och destinationer att utvecklas det ger mig energi.

Vad ser du som ditt viktigaste uppdrag de kommande 6 månaderna, 1 år och 5 år? - I absolut närtid, de kommande 6 månaderna är fokus att inspirera och bygga trygghet för resandet utifrån kund och destinationer. Att få igång branschen och turismen. - Det kommande året vill vi driva utveckling av produkt och service för den moderne resenären, - Vi har också ett ansvar att tillsammans med våra partners och samarbetsparter att fortsätta driva vårt hållbarhetsarbete.

Vilka utmaningar ser du? - Hålla jämna steg med kunden. Den nordiska kunden är snabb på att testa nya saker. Vi måste vara relevanta för den moderna resenären. - Kortsiktigt är vår största utmaning att återbygga resandet. Ser det dock som en otrolig möjlighet att kunna skapa långsiktigt hållbara erbjudanden.

Hur har ditt deltagande i Ruter Dam haft betydelse för dig i din resa dit du är idag? Vad ser du så här 8 år i efterhand att du har tagit med dig? - Ruter Dam har varit en viktig del av min utveckling. Energin jag fått av gruppen och nätverket har haft stor betydelse. Även om man inte hörs med alla dagligen finns det en närhet man alltid kan plocka upp. Insikten utifrån – olika branscher och roller – har skapat ett större perspektiv och en öppenhet för helheten. Ser det som en av mina styrkor idag. - Medvetenheten om sig själv och hur jag kan skapa skillnad genom hur jag tar rummet och navigerar på den spelplan som finns.

Vad ger dig energi? Hur tankar du på med energi för att hålla? - Från möten med människor. Ny kunskap och nya insikter. Att driva saker framåt. Jag är bra på att ha micro-öar för mig själv. För att jag ska hålla har en avgörande insikt/ställningstagande varit att fokusera på det jag kan påverka. Viktigt att lägga sitt krut där. Det ger energi och framförallt skapar det större resultat än att fokusera på det som jag inte kan påverka.

Hur tycker du om att spendera en ledig dag? Vad gör du på din fritid? - Med barnen. Ser det som en fantastisk förmån att få vara en del av deras aktiviteter. Spenderar mycket tid bredvid fotbollsplanen eller körandes mellan olika aktiviteter. Inspireras av idrotten och hur man tänker och agerar där för att utvecklas och skapa vinnande team. - I övrigt att spendera jag gärna tid med vänner. Fixar i trädgården vid stugan. Gillar att få skapa med händerna.

- Och självklart – att resa! Gärna med vänner eller över generationsgränserna. Längtar väldigt mycket efter det just nu!


Fotograf: Jennifer Kivinen

Comments


bottom of page