White Arkitekter bjöd in Ruter Dam, 17 maj

Rapport från White arkitekter, partnerägt, ledande i arkitektur och samhällsplanering

Alexandra Hagen, Ruter Dam 2016, kontorschef White Malmö, styrelseledamot i White Danmark, och arkitekt bjöd in till unikt möte där VD och arkitekt Monica von Schmalensee hälsade välkommen. White grundades i början av 50-talet. 

IMG_5471.JPG IMG_5499.JPG 
Monica  von Schmalensee, VD                    Carl "Charlie" Bäckstrand, vVD

White har ca 1000 medarbetare, omsätter nästan en miljard SEK, har bas i Sverige men också verksamheter i Danmark, Norge och England.

IMG_5532.JPG

Arkitektkontor tävlar ständigt om nya uppdrag. White har vunnit många, vilket vi kunde se på väggarna i det prisbelönta huvudkontoret vid vattnet nära Skanstull i Stockholm. Huset har en bedövande utsikt. Det mest spännande rummet ligger lite mitt i, där gör arkitekterna tredimensionella modeller av sina ritningar. 

IMG_5534.JPG IMG_5474.JPG


 White har vunnit tävlingen om hur man kan flytta en stad – dvs Kiruna. Det är en stor utmaning att under en utdragen tid, riva, bygga nytt och se till att Kiruna behåller sin själ – närheten till naturen. Människor och samhälle är det viktigaste i allt arbete. Den nya stadsdelen måste klara fortsatt utbyggnad av gruvan, och se till att byggnaderna är sammanhållna. Det är inte bra att ha två separata stadsdelar, vilket i början var en tänkbar lösning. Lungor in i staden så folk kan åka skidor, och ha lätt att komma till naturen.

005_640x480.jpg IMG_5490.JPG

Det är en utdragen process, vilket antagligen är ganska stressande för dem som vet att deras hus kommer rivas, men kanske inte förrän om några år. De kommer få nybyggda bostäder som kostar ungefär lika mycket att bo i.

”Så roligt att ni alla har så många tankar och frågor” sa Alexandra. Engagemanget och nyfikenheten var stora.

Alexandra själv talade om Arkitektur som varumärke och verktyg för att nå god livsmiljö. Hon frågade retoriskt vilka städer en del välkända byggnader låg i – typ Eiffeltornet och Sydneys operahus. Byggnader blir marknadsföring för städer. Det gäller att komma ihåg det när man tycker att politiker och arkitekter planerar hus som man inte tycker passar in.

IMG_5519.JPG

White har förslag till nya bostäder som är kollektiv. Ytan i centrala städer ökar inte, men det gör däremot kostnaderna för boendet. Det finns bra förslag på kollektivboende för studenter, ifall någon vill ta fasta på idén och börja bygga. Ensamheten ökar i storstäderna. Genom att bo kollektivt tillgodoser vi ett mänskligt behov, social gemenskap. 

IMG_0718.JPG IMG_0752.JPG

White vann arkitekttävlingen om Karolinska Sjukhuset. De arbetade vidare på projektet tillsammans med Tengboms arkitektkontor. Byggherre blev Skanska. När vi hör tankarna inför sjukhuset, är det svårt att känna igen sig i den mediadebatt som rasar. Visst sjukhuset blev mycket dyrare än planerat, och det är naturligtvis inte bra. Men tankarna med personal och patient i centrum, miljö mm låter genomtänkt och klokt. 
IMG_0736.JPG

På väggarna kunde vi se alla tävlingar White har vunnit. Ritningarna har just kommit hem från en stor välkänd mässa i Tyskland. White är med i debatten och på mässor i Sverige och globalt. Det är viktigt att synas, att lära, och skapa möjligheter för samarbete över gränserna. Bland Whites medarbetare finns socialt engagerade experter eftersom målet är att skapa byggnader och miljöer där människor är i centrum. 

IMG_5542.JPG IMG_0746.JPG

Tack Alexandra och White för ett väldigt uppskattat besök som gav mersmak. Viktigt förstå samhällsutvecklingen ur andra perspektiv.
 IMG_5543.JPG IMG_5526.JPG

text: Gunilla Arhén
bild: Jannicke Rinderud 

publicerad: 2017-05-22