"Psykologen vände allt till något negativt".


Fråga: Jag har sökt ett spännande jobb. Allt känns bra, utom samtalen med psykologen som ansvarar för de test jag har genomgått. Jag blev chockad över beteendet hos psykologen som sa att jag inte kunde föra en normal konversation och att jag ljög när jag berättade om mig själv. Allt jag sade, vände psykologen till något negativt. Jag mår dåligt och försöker förstå om det ligger något i det psykologen sa. Tyvärr vill jag ha jobbet och jag oroar mig för att psykologen ska säga att jag är olämplig. Jag blir osäker - de kanske har den här företagskulturen? Kan du ge mig råd?

Svar: Sådana typer träffar man ibland, tyvärr. I rollen som arbetssökande, känner man sig i underläge. Framför allt om man vill ha jobbet. Försök tänka att det inte är hela världen om du inte får jobbet. Se det som träning inför nästa jobb du kan söka - ett som kanske är roligare och bättre. Du kan ha träffat en värdelös psykolog, det finns duktiga och mindre professionella personer i alla yrken. Det kan också ha varit en medveten strategi att testa dig för att se hur du reagerar under stress. Ta det lugnt, avvakta och se vad som blir nästa steg från psykologens och företagets sida. Om de anser att du inte passar, var det meningen att du inte skulle ha det här jobbet. Och får du tjänsten får du överväga om du vill ha den. Det är viktigt att arbeta i en kultur som du trivs och mår bra i. 

Gunilla Arhén - publicerad i DN söndag 4 juni 2017.

http://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/psykologen-vande-allt-till-nagot-negativt/

Vad säger din chef? Som nyanställd är det naturligt att du behöver vägledning. Din chef borde vara intresserad av att du förstår vad du ska göra.

Läs gärna vad som står i ditt anställningskontrakt innan du talar med chefen. Där bör finnas någon typ av arbetsbeskrivning.

Vad var dina förväntningar när du började ditt arbete? Vad talade ni om att du skulle göra? Du kanske har hunnit få några tankar eller idéer på hur du skulle vilja arbeta? Kom gärna med förslag i så fall. 

Var inte rädd att ställa frågor när ni pratar. Det är viktigt att du förstår vad du förväntas göra på jobbet. 
Skulle det däremot vara så att din chef inte förstår vad du talar om, eller att du märker att du inte har chefens stöd, då kan det vara anledning att fundera över om du är på rätt arbetsplats. Men ge det först en ordentlig chans. Det är lätt att missuppfatta situationer som nyanställd. 

publicerad: 2017-06-05