top of page

Två Ruter Damare (RD05) i SEBs koncernledning


Nina Korfu Pedersen och Petra Ålund

Två Ruter Dam årgång 2005 i SEBs koncernledning - Nina Korfu Pedersen, Head of Business Support & Operations och Petra Ålund, Head of Technology.

Stort grattis till er båda! Ni är båda relativt nya i koncernledningen. Förutom det, är ni båda RD05. Är det ett sammanträffande eller var det något speciellt med den årgången :) Vi vill ju tro som alla ”Rutor” att vår årgång var den bästa :). Oavsett hade vi ett väldigt trevligt år och träffas fortfarande i olika konstellationer.


Er resa dit ni är idag har varit lite olika – Berätta vad ser ni att det är som har tagit just er hit (förutom RD05)? Petra – Merparten av mina år har varit inom IT och jag var glad att få chansen att byta från industri till bank för några år sedan. Hos oss är IT vår produktutveckling, våra framtida tjänster. Till stor skillnad från industrin där IT oftast är de internt stödjande systemen och där utveckling av produkt/tjänst är en annan del av bolaget. Nina – Jag har framför allt jobbat inom finans och ekonomi men har också erfarenhet från Managementkonsultbranschen. Att jobba med förändring går som en röd tråd genom alla mina uppdrag och det var så jag kom till SEB för cirka 10 år sedan. Möjligheten att skapa resultat, driva större förändringar och att bygga starka team är viktigt för mig och det är självklart viktigt att jag trivs i mitt arbete. När vardagen blivit mer av förvaltande karaktär eller inte ger mig energi eller nya insikter, så har jag bytt jobb. Jag har aldrig varit bra på karriärplanering och att planera för vart jag vill vara om 10-15 år, men jag är nyfiken av naturen och har antagit nya utmaningar när möjligheter har uppstått, inom olika branscher och i olika roller, detta har gett mig en bred erfarenhet och ett nätverk som jag har god nytta av i mitt nuvarande jobb.

Vilka utmaningar ser ni i era nya roller och vad kommer ni som personer att utmanas i? Petra - Att tillsammans med, till stor del Ninas funktion, men också hela banken, klara av att ställa om till att bli ett än mer datadrivet bolag. Vi ser mycket av vår framtid i att kunna nyttja den data vi har för att erbjuda rätt lösningar till våra kunder. Nina - Förutom dataresan har mina avdelningar mycket stort fokus på bankens förändringsagenda, att stötta olika delar av banken med Operational Excellence och att transformera företaget för att möta framtidens möjligheter och utmaningar på bästa möjliga sätt.

Vad hämtar ni energi och inspiration ifrån? Petra – Lever fortfarande under min gamla ”paroll” att det ska vara roligt att gå till jobbet, får mycket energi och inspiration genom att utveckla tillsammans med mina kollegor av olika svåra frågeställningar. Nina – Jag vill gärna kopiera Petras tankar där. Dessutom reser jag en del (dock inte just nu..), inte bara till familj och vänner i Norge och Danmark, men gärna också längre resor. För mig är det ett bra sätt att få perspektiv, omväxling, nya idéer och inspiration. Min aktiva son på 7 år ger mig också mycket inspiration, inte minst utmanar han mig att tänka nytt vad gäller digitala verktyg.  

Hur spenderar ni helst er lediga tid? Petra – Jag gillar det mesta och planerar aktivt för att kunna göra olika saker som jag gillar, alltifrån mycket kultur av alla de slag till golf, skidåkning och att umgås med familj och vänner Nina – Gärna tillsammans med familj och vänner och att njuta av Stockholms rika Musée utbud och restaurangliv och inte minst i den härliga skärgården på sommaren.

Comments


bottom of page