top of page

Stort grattis till Anja Clausin, RD22, som tar över stafettpinnen som Generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten efter Inger Ek, RD13
"Efter att ha haft förmånen att bygga upp en myndighet från start känns det tryggt att överlämna skutan till en så trygg, erfaren och kompetent kvinna som Anja Clausin. Att vara generaldirektör, särskilt för en enrådsmyndighet, är många gånger en väldigt ensam roll och då är goda stödjande nätverk guld värda för att hämta inspiration och påfyllnad i olika perspektiv. För mig har de fantastiska kvinnorna i RD13 varit oerhört värdefulla energigivare under alla år." -  Inger Ek, RD13Hej Anja!

Stort grattis till din nya tjänst! Berätta gärna om ditt nya jobb och vad nya tjänsten innebär?

Jag vill börja med att säga att det känns väldigt roligt att ta över stafettpinnen efter Inger som gjort ett så fint arbete med att bygga upp Upphandlingsmyndigheten. Från och med den 1/6 är jag nytillträdd Generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten (utsedd av regeringen) vilket innebär att man är som en motsvarighet till VD i det privata näringslivet, dvs ytterst ansvarig för hela verksamheten. I min roll som Generaldirektör så ansvarar jag för den expert- och kunskapsmyndighet som Upphandlingsmyndigheten är och där vi arbetar mot tre olika målgrupper, vår uppdragsgivare regeringen, upphandlande organisationer och de som lägger anbud på upphandlingar, dvs leverantörsledet. Vi har en exempelvis en mycket uppskattad tjänst som heter Frågeservice där vi via samtal, mail och chatt ger kvalificerat stöd till inköpare och upphandlare i olika inköpsfrågor. Vi arbetar också med stöd och vägledningar kring hur man kan arbeta mer strategiskt med inköp tex hur man bygger en välfungerande inköpsorganisation, vi arbetar med upphandlingsstatistik, statsstödsfrågor och vi föreläser och ger vägledning och stöd i inköpsfrågor.


Vilka utmaningar står du inför? 

En av utmaningarna är att myndigheten fått en minskad ekonomi för 2024 vilket innebär att vi behöver arbeta med effektiviseringar, se över kostnader och nyttja våra medel på bästa möjliga sätt. En annan utmaning är att utveckla myndighetens tjänster mot våra målgrupper så att vi fortsätter att vara relevanta, proaktiva och framåtlutande. Här ser jag att vi kan göra mer inom exempelvis frågor som innovation och digitalisering inom inköp, utvecklandet av frågor kring försörjningstrygghet och beredskap med bakgrund i omvärldsläget och genom vårt stöd bidra till att inköpen i Sverige ger så stor valuta som möjligt per inköpskrona.

 

Vilka är dina drivkrafter?

Jag drivs av att utveckla och ständigt förbättra verksamheter. Att tänka nytt och arbeta bättre och smartare är viktigt för en organisations utveckling som jag ser det. Jag drivs också av att bidra till att individer utvecklas och når sin fulla potential, det är oerhört givande och roligt när det sker. Generellt är ledarskapsfrågor oerhört viktiga för mig och att sträva mot att själv vara en förebild som ledare och chef både vad gäller de mer exekutiva och resultatbaserade delarna av ledarskapet som de mer coachande och utvecklande delarna.


Vad gör du för att få energi i jobbet och på fritiden? 

Jag får energi i arbetet av att lära mig nytt, utvecklas och arbeta tillsammans med andra.

På fritiden får jag energi av att umgås med familj och vänner, vara ute i naturen på promenader eller i skidspåret och av att dansa jazzdans som jag hållit på med hela mitt liv.

Comments


bottom of page