top of page

Nätverksfrukost med Aino Bunge, vice riksbankschef


Ainos insiktsfulla presentation om den aktuella penningpolitiken och dess inverkan på vår ekonomi gav oss alla en djupare förståelse för det komplexa landskapet vi navigerar i. Vi fick ta del av utmaningar och framtidsspaning kring hur det ekonomiska läget ser ut i Sverige och resen av omvärlden. Aino delade även med sig om hennes personliga och professionella erfarenheter från tidigare arbetsliv och i hennes nuvarande roll som vice riksbankschef.Några key take aways:

  • Flera faktorer har drivit upp inflationen, tex: obalanser i utbud och efterfrågan som bla skedde efter pandemin, Rysslands invasion av Ukraina och problematik i den europeiska energimarknaden. Statistiskt så bidrar Varu-och tjänstepriserna mycket till inflationen.

  • Inflationen har fortsatt sjunka i Sverige och omvärlden. Den är på fastare mark, men det finns risk för bakslag.

  • Betalningar ska kunna genomföras även om det är kris och krig, men det krävs att hela kontantkedjan fungerar (Rix -navet i betalningssystemet).

  • Det finns flertal problem och risker med både för låg inflation och för hög inflation. Inflationsmålet är 2 %.


Stort tack till Aino för en intressant nätverksfrukost. Tack även till alla som var på plats, som med engagemang och kloka frågor bidrog till en givande och minnesvärd nätverksträff!
Comentários


bottom of page