top of page

Kerstin Enochsson, Ruter Dam 2019, ny Global Head of Procurement på Volvo Cars


Berätta om ditt nya jobb

Sedan 1 Mars leder jag Volvo Cars globala inköpsteam.

Detta innebär att jag är ansvarig för ett team som hanterar alla inköp kopplade till direktmaterial (dvs alla delar som går in i våra fantastiska bilar) samt indirekt (alla verktyg/maskiner i våra fabriker, logistik, IT samt övriga tjänster) Teamet som består av ca 850+ personer befinner sig främst i EU, Kina & USA, men också flertalet utspridda över världen för att sitta närmast våra huvudleverantörer.

Vi ansvarar även för att handla upp material för våra andra märken hos vår ägarkoncern- Geely group (Geely Auto, Polestar, Lotus, osv.) Detta efter att först ha utvecklats hos Volvo cars, R&D team.

För stunden spenderar jag mycket tid på att lära känna organisationen och teamet samt förstå vilka som är våra kritiska & största utmaningar och frågeställningar. Då jag kommer från en annan del av organisationen och ej har arbetat med inköp tidigare ligger en utökad förståelse för ”procurement basics” också högt upp på min prioriteringslista.


Vilka utmaningar ser du?

Balansen mellan här & nu (vi behöver förse våra fabriker med högkvalitativa komponenter till rätt pris -24/7 ) och behovet att konstant jobba proaktivt. Detta för att säkerställa att nästa generationens bilar är konkurrenskraftiga prismässigt samt att vi utvecklar våra leverantörer så de levererar hög kvalité med högsta möjliga effektivitet och lägst miljöpåverkan.

Ett annat ämne som är extremt viktigt och som jag personligen känner en enorm passion för är sustainability – som bolag har vi väldigt ambitiösa mål:

  • Be a climate neutral company by 2040

  • 25% CO2 reduction by 2025

  • Be a circular business by 2040

För att nå dessa målen behöver vi förlita oss på våra leverantörer och deras underleverantörer i sin tur. Alla behöver dra sitt strå till stacken genom hela kedjan!

Vi är väldigt exalterade över att få utöka arbetet kring kritiska material bl.a spårbarheten hos våra råmaterial där vi använder “blockchain” technology för spårning av kobalt I våra batterier. Vi gör CO2 footprint analyser hos våra leverantörer för att komma till en överenskommelse kring nödvändiga actions för att kraftigt reducera CO2 utsläppen runt deras produktion år oss samt så arbetar vi för att öka mängden återvunnet material i våra bilar.

Sist men inte minst, att arbeta för att säkerställa att Inköp är en fantastisk arbetsplats är nyckeln till allt och i min mening behövs en god jobbkultur där teamen har mandat att fatta beslut

, tydliga direktiv samt arbetsverktyg som skapar förutsättningar för att lyckas.


Vad ger dig energi och vad gör du på fritiden?

Jag är en teamplayer som blir boostad av samarbete! Att som grupp tillsammans lösa en uppgift för att nå uppsatta mål är energizing. Jag triggas även av ett högt tempo där arbetsuppgifterna är av varierande karaktär, det stimulerar mig.

På min fritid fokuserar jag på min familj ( 3 barn i åldrarna mellan 12 -16) samt försöker hinna med att spendera tid med vänner och övrig familj. Jag älskar att ta en löptur i skogen med vår nya ”coronahund” samt att bara ta det lugnt, läsandes min tyska dagstidning.

Comments


bottom of page