top of page

Grattis till Victoria Strand, RD00, VD för Stora Enso Skog AB & affärsområdeschef för Forest Sweden!


1. Berätta om ditt nya jobb och vad nya tjänsten innebär?

Jag är VD för Stora Enso Skog AB och affärsområdeschef för Forest Sweden. Vi förser Stora Ensos industrier i både Sverige och Finland med råvara och för det har jag en organisation med nästan 600 anställda som ägnar sig åt allt från plantering till avverkning och allt från att sköta om vår egen skog på bästa och mest hållbara sätt till att vara en kostnadseffektiv leverantör av råvara.


2. Vilka utmaningar står du inför? Jag skulle säga att det är tre huvudområden; hållbarhet, kapacitetsuppbyggnad för leverans och kultur

  • Till att börja med ställer modernt skogsbruk idag helt andra krav på hållbarhet och miljöaspekter än tidigare. Vårt fokus på biodiversitet är oerhört viktigt för oss och något vi är väldigt stolta över men också ett område som kräver omställning och förnyelse.

  • Samtidigt måste vi kunna leverera råvara till svenska industrier så att det kan bli kartonger, wellpapp och trävaror för till exempel husbygge. Sedan vi stängde vår verksamhet i Ryssland har vi ett utökat försörjningsuppdrag att också leverera till Finland och det ställer just nu väldiga krav på snabb uppbyggnad av resurser för att planera, avverka och transportera material till rätt plats.

  • Vi har också en fantastisk kultur med så mycket kunskap om och kärlek till skogen, men också en kultur som varit sig ganska lik väldigt länge. Vi vill bevara en del saker som omtanken om varandra men vi behöver också bli mer strategiska, mer högpresterande och kunna göra snabbare omställningar.

3. Vad gör du för att få energi i jobbet och på fritiden?

Jag får jättemycket energi av alla fantastiska människor jag möter i min organisation. Jag har aldrig känt mig så välkommen som här, trots att jag verkligen inte har någon som helst skoglig bakgrund. Och på fritiden har jag familj, vänner, trädgårdsarbete och tennis att ägna mig åt för att få energi.

Comments


bottom of page