top of page

Eva Vitell, Ruter Dam 2018, ny VD på Hybrit


Berätta om ditt nya jobb Jag är sedan 1 februari VD för Hybrit Development AB som är ett samägt bolag mellan SSAB, LKAB och Vattenfall för att göra fossilfritt stål. Vi bedriver forskning och utveckling i värdekedjan från järnmalm till stål, och uppför just nu en pilotanläggning i Luleå för reduktion av järnmalm med vätgas istället för kol.

Vilka utmaningar ser du? Den stora utmaningen för mig är tidplanen för att utveckla den fossilfria tekniken till storskalig produktion. I höstas beslutade ägarbolagen att den demonstrationsanläggning som är nästa steg i utvecklingstrappan ska stå klar redan 2025, vilket är en stor utmaning givet nuvarande tillståndsprocesser för anläggningen och elnätet. Det kommer att krävas att alla goda krafter samverkar – vi måste göra ett jobb i världsklass tillsammans med våra partners och leverantörer, och myndigheter och politiker måste också stötta.

Vad ger dig energi och vad gör du på fritiden? Jag får energi av att göra skillnad och att jobba med viktiga saker – just nu ett projekt som kan minska Sveriges koldioxidutsläpp med 10 % och på sikt har möjlighet att påverka hela världens stålproduktion. Jag jobbar som bäst i skärningspunkten mellan teknik, ekonomi och politik vilket jag får göra nu. På min fritid sjunger jag gärna i kör och frilufsar i fjäll, skog och skärgård med familjen och hunden. Men jag ligger också gärna i soffan och kollar på Vinterstudion och äter lösgodis...

Fotograf: Elisabet Redig

Comments


bottom of page