top of page

Årets Ruter Dam 2022 – Liia Nõu, vd PandoxLiia Nõu har utsetts till Årets Ruter Dam 2022 – en hedersutmärkelse som tilldelas den kvinna som har befordrats till den mest inflytelserika chefspositionen inom svenskt näringsliv under det gångna året.

Årets Ruter Dam 2022 tilldelas Liia Nõu som sedan augusti 2021 är vd för fastighetsföretaget Pandox. Liia har en framgångsrik karriär inom Pandox där hon sedan 2007 har varit CFO fram tills att hon tillsattes som vd. Liia Nõus tidigare erfarenheter omfattar ledande positioner på General Electric, Song Networks, Tele2, Q8, American Express och Icon Medialab.


- Jag känner mig mycket hedrad att bli utsedd till Årets Ruter Dam 2022 och är väldigt glad om mina erfarenheter också kan inspirera andra i sina karriärer. Pandox starka värdegrund med fokus på laget i kombination med individuell frihet i avgörande situationer är en viktig anledning till att jag har nått dit jag är idag. Jag är full av beundran för det arbete som genomförs inom ramarna för Ruter Dam vars arbete är minst lika viktigt och relevant idag som vid grundandet för 35 år sedan, säger Liia Nõu

Pandox är ett fastighetsbolag som äger och hyr ut hotellfastigheter till ledande hotelloperatörer. Pandox grundades 1995 och äger idag 156 hotell med cirka 35 500 rum i 15 länder. Pandox är noterat på Nasdaq Stockholm Large Cap och har ett börsvärde om drygt 20 miljarder kronor. Under 2021 var Pandox nettoomsättning 3,2 miljarder kronor.


- Pandox drabbades hårt av den gångna pandemin där hela hotellmarknaden lamslogs. Liia Nõu visade då på starkt och moget ledarskap vilket resulterade i att de snabbt anpassade sig till de nya förutsättningarna och ändrade sina affärsmodeller. Detta bidrog till att de red ut stormen som ett starkare företag och blev bättre rustade inför framtiden. Liia och Pandox har även starka och moderna värderingar som genomsyrar hela verksamheten. Dessutom har de inte bara hållbarhetsmål för miljö och klimat utan även riktlinjer för ansvarsfulla och rättvisa affärer, trygga gäster, en attraktiv arbetsplats samt inkluderande lokalsamhällen. Detta moderna synsätt och ledarskap gör att vi ser Liia Nõu som en sann förebild och en värdig mottagare av Ruter Dam 2022, säger Marika Lundsten, vd Ruter Dam.

Hedersutmärkelsen Årets Ruter Dam har delats ut varje år sedan 1990. Pristagaren utses av Ruter Dams vd Marika Lundsten tillsammans med styrelsen bestående av Gunnel Duveblad, Anna Borg, Heléne Mellquist, Karin Eliason samt Eva Krutmeijer. Urvalsprocessen tar hänsyn till företagets storlek, omsättning och den kvinnliga chefens grad av makt och inflytande. Ruter Dams styrelse bevakar löpande utnämningar på högsta ledande nivåer. På ett jurymöte beslutas vilken kvinna som under året har befordrats till den högsta positionen med störst ansvar inom svenskt näringsliv.

​​

Förra året gick hedersutmärkelsen Årets Ruter Dam 2021 till Anna Borg, vd och koncernchef på Vattenfall. Dessförinnan gick utmärkelsen för sina dåvarande positioner till Helena Helmersson, vd H&M- gruppen (2020), Carina Åkerström vd Handelsbanken (2019). Petra Einarsson, vd och koncernchef BillerudKorsnäs (2018) och Susanne Ehnbåge, vd och koncernchef för nordiska NetOnNet (2017). Bland tidigare pristagare finns också Helena Stjernholm, vd Industrivärden, Mia Brunell Livfors, vd Axel Johnson, Sonat Burman Olsson, tidigare vd Coop Sverige, Annika Falkengren, tidigare koncernchef SEB samt Ann Carlsson, vd Apoteket AB.


Comments


bottom of page