Personlig intervju med Tomas Carlsson CEO Sweco, tillträdande CEO NCC

IMG_7790.JPG


Ruter Dams vd-grupp samlades på IVA i Stockholm för att höra om Tomas Carlssons reflektioner kring utmaningar i operativa uppdrag och ledarskap. Vd Ruter Dam, Marika Lundsten, intervjuade och det blev en spänstig och intressant dialog där deltagande vd:ar ställde spetsiga frågor.

Tomas växte upp i ett akademikerhem i Umeå. Familjebanden var och är starka och han månar om integritet i sitt privatliv.

Chalmers tekniska högskola och MBA i London och New York la grunden till karriären.

Utveckling och starka värderingar har präglat hans val av globala chefsuppdrag, NCC, Sweco och nu NCC igen.

-  Efter fem fantastiska och föränderliga år som vd för Sweco känner jag att det är dags att gå vidare till nya utmaningar.  Sweco är ett marknadsledande teknikkonsultföretag med kunskap och lönsamhet i branschens absoluta toppskikt. Jag är glad över vad jag åstadkommit och ser fram emot att gå in i en ny spännande roll som koncernchef på NCC säger Tomas.

IMG_7789.JPG

 

Att skapa en värdegrundsbaserad kultur har varit en framgångsfaktor i hans arbete.

- Jag lägger ner oproportionerligt mycket tid på rekrytering. Att hitta de bästa talangerna och behålla dem är en utmaning. Vi gör marknadsundersökningar hela tiden och det återkommande temat i topp är att medarbetaren vill arbeta med intressanta projekt.

Sweco har ett CEO traineeprogram och med sig på mötet hade Tomas, Charlott Hurmerinta som blivit utvald och har fått följa Tomas under ett år för att lära sig allt om Vdrollen.

Informationsinhämtning och att lyssna på alla delar av organisationen för att få rätt underlag för beslut är en viktig del i Tomas arbete.

- Jag är ofta ute i olika delar av organisationen för att få rätt information från organisationen. Framgångsfaktorn är att få information direkt från källan, säger Tomas

Bra dialog med styrelsen är avgörande för att få framgång.

-  Styrelsen är det enda stället som har kollektivt beslutsfattande. Min uppfattning är att styrelsen ska övervaka och kontrollera verksamheten och det är mitt uppdrag att ge så korrekt information för beslut som möjligt, jag kontrollerar varje kommatecken  i varje underlag som skickas iväg säger Tomas.

Vi tackar Tomas och alla som deltog och bidrog till en personlig och givande kväll.

IMG_7798.JPG

publicerad: 2018-03-15