"Din klädsel ger en bild av företaget"


Fråga: Jag är ny på ett utlandsägt företag. Förra veckan träffade jag min chef i ett bra samtal. Men så började chefen tala om klädsel; om vikten av att alla medarbetare är representativa när de träffar kunder. De anställda ska ge en bild av kvalitet och seriositet. Jag frågade vad chefen menade, och fick till svar att vi inte bör ha för urringade kläder. De är bra om vi kvinnor har en klassisk blus med krage, en kofta eller jacka och en kjol som når till knäna och inte för höga klackar. Jag tycker att det känns integritetskränkande. Vad säger du om detta? För övrigt har jag inte särskilt urringat på jobbet. 

Svar: Nätverk Det verkar inte som att din chef ville ge dig personlig kritik, utan snarare berätta om företagets förväntningar på medarbetarna. De hade i och för sig varit bättre att ta upp det före anställningen.

Huvudkontoret ligger i ett annat land. I Sverige är vi vana att klä oss avspänt, jämfört med många länder i Europa och USA. Kanske din chef själv får kritik när överordnade chefer besöker er? Att företaget har synpunkter på medarbetares klädsel när de träffar kunder kan jag ha förståelse för. Du får känna efter om du bedömer att du kommer trivas med de här förväntningarna. Du kanske vänjer dig? Eller, om det är för jobbigt, får du kanske söka nytt jobb. 

Gunilla Arhén - publicerad i DN söndag 9 april 2017.

http://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/karriarradgivaren-din-kladsel-ger-en-bild-av-foretaget/

Vad säger din chef? Som nyanställd är det naturligt att du behöver vägledning. Din chef borde vara intresserad av att du förstår vad du ska göra.

Läs gärna vad som står i ditt anställningskontrakt innan du talar med chefen. Där bör finnas någon typ av arbetsbeskrivning.

Vad var dina förväntningar när du började ditt arbete? Vad talade ni om att du skulle göra? Du kanske har hunnit få några tankar eller idéer på hur du skulle vilja arbeta? Kom gärna med förslag i så fall. 

Var inte rädd att ställa frågor när ni pratar. Det är viktigt att du förstår vad du förväntas göra på jobbet. 
Skulle det däremot vara så att din chef inte förstår vad du talar om, eller att du märker att du inte har chefens stöd, då kan det vara anledning att fundera över om du är på rätt arbetsplats. Men ge det först en ordentlig chans. Det är lätt att missuppfatta situationer som nyanställd. 

publicerad: 2017-04-25