Årets Ruter Dam 2009 - Magdalena Gerger, VD Systembolaget

Årets Ruter Dam - Årets Ruter Dam 2009 - Magdalena Gerger, VD Systembolaget - ctl00_cph1_image1

Intervju med Årets Ruter Dam 2009: Magdalena Gerger, VD Systembolaget.

Grattis, Magdalena Gerger, VD för Systembolaget. Hur känns det att få Hedersutmärkelsen Årets Ruter Dam 2009?
– Det är både kul och överraskande. Det ger mig en chans till reflektion, att jag får sätta mig ner och fundera över hur det här gick till. Jag har ju sett andra lyftas fram och få den här fina hedersutmärkelsen. Så nu måste jag få reflektera lite över hur det gick så här bra.

Du har varit VD för Systembolaget i ett halvår nu. Hur har den tiden varit?
– Den har främst varit positiv. Jag har verkligen satt mig in i verksamheten och stoppat händerna rätt ner i myllan. Bland annat har  jag jobbat i butik i över tio dagar, och i depåer och jag har träffat säkert tusen av våra drygt fyra tusen medarbetare. Dessutom har jag passat på att träffa väldigt många runt omkring Systembolaget, till exempel våra leverantörer, IOGT-NTO och LRF. Jag har lagt märke till att alla tycker något om Systembolaget. Det är en kliché, men den är sann, att Systembolaget är en del av Sverige. Tillsammans med ledningsgruppen har jag också utvecklat en strategi för framtiden som nu har klubbats av styrelsen. Så väldigt mycket av min tid här har handlat om att lära känna verksamheten och att staka ut en riktning framåt.

Vad går strategin ut på?
– Vi tänker spänna bågen särskilt vad gäller ökad kundserviceorientering, vårt folkhälsoansvar och närvaro. Samtidigt är det mycket som är bra. Bland annat att vi redan tar ett stort samhällsansvar; att vi sköter ålderskontrollerna, förhindrar langning och att vi informerar om alkoholens baksidor på att bra sätt. Där har vi fått mer och mer av svenskarnas stöd. Numera säger nästan 70 procent att de föredrar Systembolaget framför att få köpa alkohol i livsmedelsbutiken. Det är en bra grund, men det finns mycket kvar att göra.

Hur var det att jobba i butik?
– Det var väldigt lärorikt. Jag har alltid gjort så när jag börjat på ett nytt företag. Det går inte att lära sig verksamheten eller förstå medarbetarna om man inte är där ute. Så dels fick jag en verklig inblick i det arbete butikspersonalen gör och den tuffa utmaning de står inför – att både vara otroligt kundserviceorienterad, svara på frågor och dela med sig av sin kunskap, samtidigt som man måste hantera baksidan av alkohol. Dels hjälpte det mig att se var potentialen finns.

Du var tidigare marknads- och innovationsdirektör på Arla. Vilken är den största skillnaden mellan att sälja mjölk och alkohol?
– Det är en stor skillnad, för mjölk är nyttigt. Alkohol är väldigt trevligt för många, men har också baksidorna som skapar skada. Det betyder att vi på Systembolaget hanterar en annan komplexitet. Det handlar inte bara om målet, utan väldigt mycket om vägen dit – hur man servar och tar ansvar.

Beskriv dig själv som ledare.
– Jag är värderingscentrerad. Jag behöver vara klar över mina värderingar och veta att de stämmer överens med företagets. Tidigt i min karriär jobbade jag i organisationer som var finansiellt styrda. Man ville nå sina mål och det handlade om att tjäna pengar. Det passar inte riktigt mig. Jag fungerar bäst när jag låter kompassen i magen hjälpa mig i vardagen. Sedan drivs jag av att skapa laganda och att få låsa upp potentialen i individer och i olika team. Det är fascinerande. Jag har varit med och fått se många organisationer uträtta storverk. Om alla springer åt samma håll kan det verkligen hända något i en stor organisation.

Vad är det bästa med att vara chef?
– Det är att se människor växa. Och kanske speciellt att se kvinnliga medarbetare lyckas bättre än de själva hade föresatt sig eller vågat hoppas på.

Hur ska vi göra för att få fler kvinnor på höga poster inom näringslivet?
– Dels handlar det om att våga tro på sig själv och att våga ge sig själv en chans. Man måste inte vara garderad till hundra, eller tvåhundra, procent. Men det handlar också om att andra bereder plats för en. Där tror jag att kvinnor på höga poster i dag kan göra mer och jag kan reta mig på att jag inte själv gjorde mer tidigare i min karriär. Jag ville vara riktigt säker och låg hellre lågt än jag rekommenderade någon som jag träffat i ett nätverk eller jobbat i grupparbete med. Numera tänker jag att jag kan stå för min intuition och min erfarenhet av den här personen. Sedan är det upp till de som rekryterar att göra ett gediget jobb.

– Så om vi vågar tro på oss själva och på varandra och inte tar allt på så stort allvar, ska vi nog komma lite längre.

Är du för eller emot kvotering av kvinnor till börsstyrelser?
– Jag ha fått mig en liten tankeställare på senare tid. Norge har ju kvotering och för bara några dagar träffade jag ett par norska VD:ar och styrelseordföranden. De sa att kvoteringen har öppnat ögonen på dem för hur det kan fungera, för hur mycket mer det kan ge av mångfald. De var eniga om att det här är ett viktigt steg för Norge och att kvinnorna verkligen bidragit till företagen.

– Debatten i Sverige har hållit på alldeles för länge utan att något hänt. Vi kanske behöver ge det här en knuff. Det kanske handlar om att alla måste få erfara kvotering och att man sedan kan ta bort det. För jag är hundraprocentigt övertygad om att det kommer att gå alldeles strålande bra.

Vilka förebilder har du?
– Jag har jobbat mycket utomlands, så det är inte så många som känner till dem, men mina tre senaste chefer har varit mina förebilder.

– En annan förebild, här i Sverige, är länspolismästaren i Stockholm, Carin Götblad. Hon har gjort ett jättebra ledarjobb i en svår och komplex organisation och samtidigt lyckats fortsätta vara sig själv. Sedan kan jag inte låta bli att nämna Ingvar Kamprad. Jag sitter i styrelsen för Ikea och den energi och entreprenöranda han besitter trots att har är över 80 måste man ju bara se upp till.

– Dessutom tycker jag att Angela Merkel och Helen Clark, Nya Zeelands premiärminister, lyckats bygga framgångsrika plattformar för sig själva utan att träda in i förväntade roller.

Vilka viner dricker du helst?
– Jag är väldigt matintresserad och gillar att matcha ihop vin och mat. Dessutom tycker jag det är jättekul att prova nytt. Systembolagets sortiment innehåller över 10 000 artiklar och ju mer man lär sig, desto mer känner man att det inte går att fastna vid ett särskilt vin eller en speciell druva. Om det är sommar och fisk brukar det bli vitt, och äter jag tyngre mat så blir det rött. Men ibland är det kul att mixa. På senare tid har jag druckit rödvin till fisk. Det är riktigt gott.

/Fakta, Magdalena Gerger/
Gör: VD Systembolaget.
Övriga uppdrag: Sitter i styrelsen för Ikeas moderbolag Ingka Holding BV, är aktiv i Rädda Barnen.
Bakgrund: Marknads- och innovationsdirektör Arla, arbetat utomlands i 13 år (England, Nederländerna, Danmark), bl a på Nestlé och Procter & Gamble.
Utbildning: Civilekonom, Handelshögskolan i Stockholm. Gick Ruter Dams Chefsutvecklings- och Mentorprogram 2006.
Familj: Gift, två barn, 7 och 11 år.
Bor: Stockholm.
Intressen: Friluftsliv (var Mullefröken i flera år). Åker mycket skidor, både utför och på längden, matlagning och goda vänners sällskap.
Favoritdryck: Mjölk.

publicerad: 2009-10-14