Årets Ruter Dam 2008 - Minoo Akhtarzand, generaldirektör Banverket

Minoo_Akhtarzand_small.jpg

 –Intervju med Minoo Akhtarzand, Årets Ruter Dam 2008. Se prisutdelningen på YouTube.

Grattis, Minoo Akhtarzand, generaldirektör för Banverket. Hur känns det att ha fått Hedersutmärkelsen - Årets Ruter Dam 2008?
– Jag känner mig hedrad och tycker att det är väldigt roligt att få en sådan här fin utmärkelse.

 Vilka är dina främsta råd till den kvinna som vill ha en hög chefsbefattning?
– Se alltid till att åstadkomma verksamhetsresultat. Bli den som tar initiativet! Visa vad du kan. Våga ta steget även om du inte har hundraprocentigt rätt bakgrund för jobbet. Se dig inte som ett offer om du upplever att du har utsatts för intriger när det gäller höga positioner. Ta det inte personligt, det tillhör spelet. Pyramiden smalnar vid toppen och platserna är få. Tro på dig själv och din förmåga.
 
Hur ska vi göra att för att få fler kvinnor på ledande befattningar i Sverige, till exempel som börs-vd:ar?
– Till att börja med ska man öka antalet kvinnliga chefer överallt. Att få in kvinnor på operativa positioner är oerhört viktigt. Vi pratar om att få in kvinnor i styrelser, men de måste in i linjeorganisationen med operativt ansvar först! Annars hittar du inte kompetensen när du letar. Om kvinnor blir affärsområdeschefer eller vd: ar så blir de också självklara val till styrelserna och även som börs-vd: ar.

Vilken är din inställning till könskvotering i börsstyrelser?
– Jag har inte trott på det alls tidigare. Kvotering får inte börja tillämpas som den enda lösningen. Det är inte roligt att se sig bli invald som följd av inkvotering. Men om det inte händer något och om antalet kvinnor i ledande befattningar inte ökar i den omfattning det borde öka? Då måste vi fundera i andra banor och hitta nya konkreta lösningar.

Vilka är dina främsta ledaregenskaper?
– Jag är en trygg, drivande, mål- och resultatinriktad, kommunikativ och stödjande person. För mig är ett bra ledarskap detsamma som att jobba brett och att ha ett helikopterperspektiv.

Du kom till Sverige från Iran som 17-åring. Har du fått kämpa extra hårt för att nå dit där du är i dag? Vilka egenskaper har du haft nytta av på vägen?
– Jag har en stark vilja som driver mig framåt och som hjälper mig att resa mig igen som en vippdocka. Min resa sedan jag kom till Sverige som 17-åring är lång. Jag har fått uppleva en del tuffa perioder, speciellt under studietiden. Men den mesta tiden har varit utvecklande och rolig. Jag har ofta dragit lärdom av det som har hänt mig för att kunna växa som person. Jag är glad över att ha upplevt både positiva och negativa händelser i mitt liv. Det gör att jag idag känner mig starkare och mognare. Nu för tiden kan jag stanna upp och reflektera över tillvaron. Tidigare hade jag alltid gasen i botten.

Hur har du fått ihop livspusslet under din karriär, det vill säga hur har du lyckats få ihop jobb, familj och fritid?
– Vissa perioder har jag jobbat mycket och varit borta från hemmet. Då har min man tagit ett större ansvar för hushållet. När jag är ledig gillar jag att umgås med familj och vänner. Jag tycker också mycket om att läsa.

Tycker du att du har valt bort något?
– Jag kanske borde ha hunnit med att skaffa fler barn.

Du verkar så glad, naturlig och avspänd – både när man pratar med dig och i de tidningsreportage du medverkat i. Stämmer den bilden och hur gör du för att behålla det sinnestillståndet?
– Jag ser ofta möjligheter istället för problem, men det betyder inte att jag blundar för problemen. Jag är mer lösningsfokuserad. Det gör att jag blir ganska lugn och glad. Jag blir arg ganska sällan. När jag väl blir det är mitt motto att hålla huvudet kallt för att först identifiera lösningen. Jag lyssnar ofta och gärna på andras synpunkter och åsikter, men kan också bli rätt så envis när jag upptäcker konstigheter och ohållbara argument.

Vilka är dina främsta utmaningar som generaldirektör för Banverket?
– Transportbranschen är en framtidsbransch med stor betydelse för Sveriges tillväxt och utveckling. Banverket ska verka för att bidra aktivt till att skapa ett säkrare, effektivare och miljövänligare transportsystem för kunderna. Vi har även ett antal bolagiseringar framför oss. Sedan är det en utmaning att utveckla och bygga för framtiden samtidigt som vi förbättrar det befintliga järnvägsnätet.

Se prisutdelningen på YouTube ...

Fakta
Namn: Minoo Aktharzand
Gör: Generaldirektör, Banverket
Bor: Bostadsrätt i Stockholm
Familj: Gift, en son på 25 år
Utbildning: Civilingenjör i kraftelektroteknik vid KTH
Bakgrund: Sthlm Energi fyra år, Vattenfall 22 år (15 år i ledande befattningar bl.a. som dotterbolags-VD samt affärsansvar), länsarbetsdirektör Uppsala ca två år
Intressen: Umgås med familj och vänner, läsa, frågesport.

publicerad: 2008-10-14