Ingela Ekebro, Vice President, SCA Forest Products, gick Ruter Dam 1995 - ansvarar för en investering på 7,8 miljarder SEK i en ny massafabrik i Sundsvall

Intressant läsning - Ingela Ekebro, Vice President, SCA Forest Products, gick  Ruter Dam 1995 - ansvarar för en investering på 7,8 miljarder SEK i en ny massafabrik i Sundsvall - ctl00_cph1_imgPerson

När Ruter Dam hade lunchmöte i Sundsvall, träffade Gunilla Arhén Ingela och många deltagare från Ruter Dam genom åren. När alla presenterade sig, sa Ingela att ”Ruter Dam har bidragit mycket till min utveckling och karriär. ”

Ingela är sedan 2008 ansvarig för SCAs massaaffär, en strategiskt placerad, ganska modern, medelstor fabrik med miljöprestanda i världsklass. Massa är råvara så skalekonomin spelar roll för produktivitet och lönsamhet. Samtidigt är det en basindustri med ofta tunga investeringar när något väl ska göras. 

Ingela berättar om bakgrunden till denna gigantiska investering: ”2008 satte vi visionen att bli Europas lönsammaste massabruk. Vi jobbade strukturerat med varumärke, flaskhalsar, Lean och kostnadsbesparingar. Och lyckades på så sätt öka produktiviteten 40% utan större investeringar. Parallellt genomförde vi förstudier på en rad scenarier där olika alternativ utreddes för en kapacitetsökning.”

Efter beslut om ett förprojekt som Ingela ledde, beslutade SCA 2015 att investera 7,8 miljarder SEK i en expansion av massafabriken i Östrand. Målet är världens största och effektivaste barrmassalinje med en ännu bättre miljöprofil.

Ingela.jpg

”När jag fick frågan om att leda projektet, det största industriprojektet i Sverige sedan andra världskriget, var det inte svårt att tacka ja” säger Ingela. ”Till dags dato har jag 150 personer i min projektledning och ytterligare ca 1500 personer på site som bygger fabriken. Jag rapporterar direkt till SCA Forest Products VD (efter delningen blir han SCAs VD). Jag ingår i koncernledningen.”

Ingela förklarar ”Knappt två år in i projektet, med ett år kvar till start av den nya linjen, ligger vi på tidplan och på budget. Det är vår absoluta ambition att leverera vad vi lovat i beslutsunderlaget.

Det är otroligt krävande, lärorikt, energigivande, utmanande och fantastiskt stimulerande att få jobba i ett projekt av den här digniteten. Och att få göra det med så många jag känner, och vet vad de kan, på mestadels svenska och sova i sin egen säng på nätterna är något jag inte trodde skulle inträffa. Det är mycket kvar än och mer än fullt upp men värt varenda minut” säger Ingela Ekebro med glädje och entusiasm.

Text: Ingela Ekebro & Gunilla Arhén
Foto: Tommy Lindberg

publicerad: 2017-05-30