"Hur får jag reda på om det finns vakanser"?


Fråga: Jag är chef vid en myndighet och vill söka mig vidare. Drömmen är att jobba som chef vid ”min” myndighets tillsynsmyndighet. Hur tar jag bäst reda på om det finns någon möjlighet för mig där? Jag har kontakter på denna myndighet, men inte med någon i chefsposition. Det känns dumt att ”anmäla mitt intresse”, eller fråga dem om vakanser. Och det känns dumt att mejla till myndighetens brevlåda eftersom de vet vem jag är.

Svar: Du har rätt, det går inte att prata med medarbetare. Du måste hitta sätt att tala med rätt chef. Gör en analys: Hur är organisationen upplagd? Vilka tänkbara chefsjobb finns där? Vilka kvalifikationer önskar de på dessa chefsjobb? För vilka jobb stämmer din erfarenhet? Se om du känner någon som känner cheferna och gå den vägen.

Tänk också igenom om det finns seminarier eller andra möten dit cheferna bör gå. Planera och gå på möten där de kan vara. Börja odla ditt nätverk, träffa och prata med relevanta människor. Se det som en aktivitetsplan som du börjar arbeta med. Du kan också prova att vara mer direkt; kontakta relevanta chefer och föreslå ett möte. Du kanske har ett ärende som ni kan diskutera gemensamt. Annar säg som det är, att du är intresserade av att jobba där och skulle uppskatta ett möte för att tala om det.

Länk till DN (betalsida) 

Gunilla Arhén - publicerad i DN söndag 27 okt.

publicerad: 2017-11-17