Hur fångar du framtidens talanger och behåller medarbetare?

IMG_7827_2.jpg


Vid dagens frukostmöte på Clarion Hotel Sign i Stockholm inledde Ann Hennicks, Ruter Dam 2016 och HR Direktör ICA, sitt anförande med att belysa fem viktiga frågeställningar som lägger grunden till att kartlägga företags people strategy.

Vad och vem är talang för bolaget?
Hur vanligt är talang?
Kan talanger odlas och fostras fram?
Är det motivation eller förmåga som är talang?
Är talang kontextberoende eller inte?

-    Det är viktigt att fråga sig, vilken företagskultur och organisation ska vi skapa? De flesta bolag idag har bra koll och struktur på sina kunder men det ser sämre ut på kompetenssidan. Det gäller att göra hemläxan först och lära känna målgruppen nya talanger säger Ann.
IMG_7815_2.jpgIca har hård konkurrenssituation och marknaden har i och med digitaliseringen fått konkurrens från nya aktörer. 

-    Det går inte att sminka grisen och gömma bolagets erbjudande till nya potentiella medarbetare i tjusiga broschyrer utan idag måste vi jobba med attraktion inifrån och aktivera nya sätt att synas på arbetsmarknaden. Vi arbetar efter lärande, mångfald, ledarskap och snabbrörlighet som ledstjärnor i vårt arbete säger Ann. 
Ett initiativ ICA arbetar med för att rekrytera nya talanger är att bjuda in till “Case kvällar” där medarbetare möter studenter och ger dem uppgifter i form att ta fram nya innovationer. De bästa alternativen sätts i produktion och implementeras.

-    Kraven på en dynamisk arbetsmiljö ökar och vi kommer byta arbetssätt till en mer aktivitetsbaserad arbetsmiljö och flytta vårt kontor säga Ann.
Ica har även ändrat strategi avseende medarbetarundersökningar och håller just nu på att transformera de årliga stora undersökningarna till mer tätare undersökningar med dialog- och pulsmätningar.

IMG_7816.jpg  IMG_7814.jpg  IMG_7817.jpg

Många frågor ställdes till Ann av de drygt tjugo Ruter Dam kvinnor som var på plats. 

publicerad: 2018-03-16