Heléne Mellquist, Ruter Dam 1997, ny Senior Vice President på Volvo Trucks Europe

Helne_Mellquist_0314_portrait1.jpg

Berätta om ditt nya jobb
Från och med 1 april är jag ansvarig för Volvo Lastvagnars Europaverksamhet. Det innebär kommersiellt sälj- och serviceansvar i 41 länder, från Finland och Ryssland i norr till Spanien och Italien i söder. Tillsammans med en europeisk ledningsgrupp där respektive marknads-VD ingår, ser jag nu fram emot att fortsätta utveckla en redan väldigt framgångsrik affär med en årlig omsättning på 75 miljarder SEK och omkring 10,000 anställda. Volvo Lastvagnar ingår i Volvokoncernen som jag arbetat inom sedan slutet av 80-talet, i ett flertal affärsområden och bolag. Fram till april ansvarade jag för den internationella säljregionen i tre år, det vill säga Volvo Lastvagnars marknader i Mellanöstern, Afrika, Australien och Asien. 

Vilka utmaningar ser du?
Trycket på transportlösningar är stort bland våra kunder runt om i Europa och vi ser en fortsatt hög efterfrågan och hög konkurrens. Samtidigt råder det brist på både förare och mekaniker, något som hela transportbranschen erfar. Nya teknologier utmanar traditionella fordonslösningar vilket innebär att hela fordonsindustrin befinner sig i stor förändring. Volvo ligger i framkant inom både elektromobilitet och automation, vi har också kommit långt inom uppkopplade fordon. Sammantaget ger detta oss både utmaningar och möjligheter i vår roll som fordonstillverkare, affärspartner och arbetsgivare. Det är en väldigt spännande tid just nu att jobba inom vår bransch!

Vad ger dig energi och vad gör du på fritiden?
På fritiden umgås jag med familjen, min man och våra tonårssöner. Vi gillar att resa tillsammans och vara aktiva. Vi åker gärna skidor och seglar på västkusten. Jag drivs av att lära mig nya saker och är passionerat intresserad av ledarskap och människor. Jag har även en del styrelseuppdrag. Jag bor i Göteborg sedan många år tillbaka men kommer ursprungligen från södra Sverige. 

publicerad: 2019-04-02