Hannele Arvonen, Ruter Dam 2010, ny vd och koncernchef Sveaskog

hannele-arvonen-pressbild.jpg

Berätta om ditt nya jobb
Jag är vd på Sveaskog sedan 1 juli. Sveaskog är Sveriges största skogsägare med ca 4 miljoner hektar och har i medeltal 840 medarbetare verksamma runt om i landet. Svenska staten är vår ägare.  Utöver vår kärnverksamhet – som är att bruka skogen och sälja timmer och massaved och biobränsle främst till skogsindustrin – består vårt arbete av flera aspekter som tillsammans får skogen och Sverige att växa. Sveaskog brukar skogen så att klimatnyttan, den biologiska mångfalden liksom sociala och ekonomiska värden förstärks både nu och för framtida generationer. Sveaskog är en stor aktör och har därmed ett stort ansvar för att på ett positivt sätt bidra till ekonomisk, miljömässig och social utveckling och minimera negativ påverkan på samhälle och miljö. Därför genomsyrar hållbarhet allt vi gör och vi strävar efter att vara ett föredöme i vår bransch.

Vilka utmaningar ser du?
Det är fantastiskt roligt att få vara med och utveckla Sveaskog. Skogens betydelse blir allt tydligare i den hållbara utvecklingens alla aspekter.  Och här har Sveaskog som landets största skogsägare en viktig roll. Skogen har i och för sig alltid varit viktig. Men nu lyfts den fram på ett annat sätt, inte minst i klimatfrågan och gällande den biologiska mångfalden. Sveaskog tar ett stort ansvar för klimat och hållbarhet vilket vi gärna vill berätta mer om. Sen har ju också Sveaskog en viktig roll eftersom vi finns på landsbygden, i hela Sverige. Vi är också ett föredöme i att skapa välfärd. Vi kan erbjuda arbetstillfällen till både egen personal men vi har också en betydelse för till exempel entreprenörers möjligheter att bo och arbeta på landsbygden. Vi är viktiga för ett levande Sverige helt enkelt. Dessutom är hela utvecklingen av bioekonomin mycket spännande. Vad är det för nya produkter som kan utvinnas av skogsråvaran? Det händer mycket här. Vi har en fantastisk råvara som kan användas till så mycket. Vi behöver ständigt utvecklas och följa med i vad som händer på marknaden för att vara konkurrenskraftiga och utvecklas tillsammans med våra kunder.
Vad ger dig energi och vad gör du på fritiden?
Att få umgås med min 16-åriga dotter Emmi så mycket som möjligt och ta del av hennes stora fritidsintresse, hästar, är både roligt och viktigt för mig. Vi tillbringar mycket tid tillsammans, i stallet och på ridbanan. Mina drivkrafter är att pröva gränser, utveckla verksamheter och att själv utvecklas. Nu får jag energi av att lära mig mer om Sveaskog och lära känna organisationen, att träffa många kompetenta och engagerade medarbetare. Jag tycker om att träna och har yogat i många år. Numera ägnar jag mig åt Ashtanga Yoga som är fysisk och rätt krävande, bra för både kropp och själ. Jag alltid också en eller flera böcker på gång. Sist men inte minst, jag besöker gärna släkt och vänner i Finland där jag växte upp, vilket ger mig energi. 

publicerad: 2019-09-09