• ”Det är barnen jag kämpar för”

  Nyhetsbild <%#Container.Page.Name %>

  Hon vågar gå sin egen väg, tar inte ett nej för ett nej och drivs av ge våra barn ren och obehandlad mat. Möt Carola Magnusson, grundare av Carolas Eko AB och mottagare av Gunilla Arhéns Förebildspris 2009.

  Carola Magnusson har lagat närodlad och ekologisk skolmat i 15 år. Men det var efter att ha varit med i TV 4:s Matakuten förra året som hon blev känd för den breda allmänheten. Tittarna greps av Carolas kamp för att introducera såväl skolbarn som skolkökspersonal för vällagad, prisvärd, ekologisk och nyttig mat.
  – TV-serien har gjort att numera betraktas jag som en auktoritet och min röst blir hörd, säger hon. Jag har gått från dumhuvud till expert, trots att jag sysslar med samma sak som jag gjort hela tiden.
  Det började i mitten av 1990-talet. Carola, som drivit cateringverksamhet i Saudiarabien, förfärades över den mat hennes son fick i skolan.
  – Det gjorde ont att se honom äta den här processade maten med en massa tillsatser.
  Carola började fundera över om inte både hälsa, ekonomi och miljö skulle vinna på en mer småskalig, ekologisk skolmatsproduktion.
  När hon började arbeta i skolmatsalen i Karlbergsskolan 1995 fick hon höra av både vänner och före detta kollegor att hon förspillde sin matlagartalang.
  – Men jag har hela tiden varit noga med att följa mitt hjärta. Visst har jag stött på motstånd många gånger och varit nära att ge upp, men då går jag tillbaka till kärnan: att det är barnen jag kämpar för. Min styrka är att jag aldrig ser stängda dörrar och att jag aldrig tar ett nej för ett nej. Om någon säger att någonting är omöjligt så går jag igång på det.
  Via sitt företag Carolas Eko AB med 23 anställda driver Carola Magnusson i dag tre skolrestauranger i Stockholmsområdet, en företagsbistro och catering. Carola är dessutom verksam som föreläsare, debattör och författare.
  Närmaste målet är att ta över alla skolrestauranger på Södermalm. Därnäst, inom 5-6 år, vill Carola Magnusson se Carolas Eko-flagg på 200-250 skolor runt om i landet.
  – Jag vill bli stor, säger hon, men jag kan inte sköta allt själv. Just nu försöker jag hitta ett franchisesystem för att driva verksamheten ute i landet och för diskussioner både med regering och kommuner.
  Pengar är inte Carola Magnussons drivkraft. Däremot vill hon gärna bli omnämnd i historieböckerna, ungefär som Cajsa Warg.
  – Det är mitt personliga mål, säger hon, att vara den där kvinnan som i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet ställde sig upp och visade vägen, både vad gäller den offentliga måltiden och hemma i det egna köket.
  De anställda i Carolas Eko AB utbildas i kretsloppsystemet för att kunna jobba så klimatsmart som möjligt. All mat lagas på plats i skolköken av ekologiska, helst närodlade råvaror. Inga hel- eller halvfabrikat förkommer. Och svinnet är minimalt. Det har medfört att maten från Carolas Eko AB inte kostar mer än den traditionella skolmaten, snarare tvärtom.
  – Vi lyckas hålla nere kostnaderna genom att ge maten den medvetenhet och den respekt som den förtjänar, säger Carola Magnusson. Gästerna får kasta det som blir kvar på tallriken i öppna kärl så att det syns hur mycket de slänger. Det gör att de slänger allt mindre. Maten lagar vi efter hand, så att vi kan spara det som inte går åt. Om vi till exempel serverar färsk fisk en dag och all fisk inte går åt kan det bli fiskfärs till en annan dag. Vi skulle aldrig drömma om att slänga ens tre köttbullar.
  Carola känner sig hedrad över att få Gunilla Arhéns Förebildspris 2009.
  – Förebildspriset ger mig råg i ryggen, Det känns fantastiskt att bli uppmärksammad på det här sätter, och särskilt av Ruter Dam. Redan när jag pluggade ekonomi på universitetet för 17 år sedan var Ruter Dam mytomspunnet. Man sa saker som ”tänk om man skulle få vara med där någon gång”.
  Carola Magnusson ser sig snarare som en förkämpe än som en förebild.
  – Det viktigaste för mig är att fortsätta påverka så att barnen slipper få i sig sådant som är skadligt för dem.

  Fakta, Carola Magnusson
  Gör: VD och grundare av Carolas Eko AB.
  Bor: Solna kyrkby.
  Familj: Man, fyra barn, ett barnbarn.
  Intressen: Mat och dryck är min passion. Tycker också mycket om att vara ute i naturen.
  Egen förebild: Vandana Shiva, indisk kärnfysiker och miljö- och människorättsaktivist som kämpar för den småskaliga producenten i Asien.
  Aktuell: Som mottagare av Gunilla Arhéns Förebildspris 2009, kommer ut med sin fjärde bok, Carolas Ekosöta (Langenskiöld), i maj.

  Se prisutdelningen på YouTube


  publicerad: 2009-04-19