Intervju med Helena Stjernholm

Årets Ruter Dam 2016: Helena Stjernholm VD Industrivärden - Intervju med Helena Stjernholm - ctl00_cph1_imgPersonGunilla Arhén intervjuar Helena Stjernholm:

Du hade en framgångsrik karriär i riskkapitalbolaget IK. Varför tackade du ja till att bli VD för Industrivärden?
Jag hade arbetat  17 år på IK och det kändes som att det var dags för nästa steg. I min nya roll kunde jag dra nytta av mina tidigare erfarenheter samtidigt som det innebar många  nya utmaningar. Det kändes oerhört spännande.

Industrivärden har haft rykte om sig att vara lite gubbigt. Innan du tackade ja till VD-jobbet hade de haft en turbulent period som följdes i detalj av media. Hur upplevde du det?
Det jag funderade mest på innan jag bestämde mig var om jag skulle trivas med att vara så offentlig som man blir i rollen som VD för Industrivärden. Den dåvarande mediabilden bidrog nog till att jag tänkte efter lite extra innan jag tackade ja.

Som VD är du ytterst ansvarig för att Industrivärden har djup kunskap om era innehavsbolag i dagens snabbt föränderliga värld. Hur hanterar ni det
Industrivärden är en betydande ägare i sina innehavsbolag och vi är representerade i samtliga bolagsstyrelser. Själv sitter jag i styrelsen för Ericsson, Volvo och Sandvik. I de övriga fem stora bolagen finns också representanter från Industrivärdens styrelse. Vi lägger mycket tid och kraft på att vara pålästa och kunniga samt att ha en tydlig syn. Vi har dessutom en investeringsorganisation med bolagsansvariga analytiker för bolagen. Mina medarbetare följer bolagen på nära håll; läser allt offentligt material och träffar regelbundet ledningen för de olika bolagen. Ett omfattande analysarbete läggs även på att förstå branscher, konkurrenter, trender och omvärlden i stort.

Vilka utmaningar har Industrivärden på kort och längre sikt?
På kort sikt så har vi ett par bolag som är inne i stora förändringsprocesser som är viktiga för dessa företags långsiktiga utveckling. På längre sikt finns det stora yttre utmaningar i form av noll-ränta, globalisering, digitalisering och hård konkurrens. Här är vårt uppdrag att som aktiv ägare bidra i arbetet med innehavsbolagens strategiska utveckling och värdeskapande.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga hos en bra ledare?
En bra ledare är engagerad i verksamheten, får sina kollegor och medarbetare att ge sitt bästa, är tydlig, modig och står upp för sina beslut i både med- och motvind. Han eller hon är också en förebild för sina medarbetare och stöttar när det behövs. Sist, men inte minst, är en bra ledare trygg i sig själv och vågar ompröva beslut om förutsättningarna förändras eller om de visar sig vara felaktiga.

Vad drömde du om att arbeta med när du var ung?
Jag har alltid varit intresserad av och nyfiken på många olika områden och är nog en typisk generalist. Under flera år hade jag tankar på att bli ingenjör (gick bland annat fyra år på tekniskt gymnasium), men valet föll slutligen på företagsekonomi.

Vilka karriärråd vill du ge ungdomar som ska börja arbeta?
Välj en inriktning som du är intresserad av och tycker är rolig. Var inte rädd för att testa olika saker i början av karriären. Själv tog jag ett sabbatsår efter gymnasiet då jag hade en rad olika jobb i Sverige och utomlands. Jag arbetade bland annat på sjukhus och hotell samt som lärarvikarie.

Hur kopplar du av när du inte arbetar?
Jag umgås med familj och vänner, tränar och läser böcker. På helgerna blir det mycket fokus på barnens fritidsaktiviteter. Jag tycker också mycket om att vara på vårt lantställe i Roslagen och att resa.

Text: Gunilla Arhén 

publicerad: 2016-10-04