10 år gamla digitala marknadsföringsbyrån Pineberry var värd för Ruter Dam besök

IMG_7089.JPG

För tre veckor sedan flyttade de in i större lokaler helt nära flygterminalen i Stockholm City. Pineberry växer så det knakar. 1 januari utökas lokalerna med det dubbla.

"När jag började på Pineberry för sex år sedan var de 15 anställda. Idag har det ökat till 50 medarbetare", berättar Kristin Dahlberg, RD15.

Kristin hälsade oss välkomna. Sedan berättade en av grundarna Michael Wahlgren, hur Pineberry arbetar. Han är en efterfrågad föreläsare och författare inom området digital marknadsföring och sökordsoptimering på nätet.

Pineberry har idag 300 kunder, har fått utmärkelse som Gasell företag två år i rad av DI, och priset Superföretag av Veckans affärer 2015.

Michael började med att konstatera att det är Google och Facebook som är de absolut viktigaste företagen på nätet att annonsera på. De har nästan 70% av marknaden. Därför talade han uteslutande om dessa två organisationer. En normalperson googlar i snitt 10 gånger per dag. Idag görs ca 50 miljoner Google-sökningar per dag i Sverige. Att synas på nätet är att finnas. Så hur gör företag som vill synas när människor googlar eller är inne på Facebook?

IMG_7711.JPG

Man utgår från mätbara mål. I Pineberrys fall är vårt mål att få offertförfrågningar från företag som vill använda våra tjänster i syfte att synas på nätet.  Det går att köpa annonser på Google, som kallas ”Adwords” eller den breda benämningen är SEM (search engine marketing). Företag köper ord och annonser som kommer upp när folk är inne på Google och söker något. Pineberry har smalat ner sin annonsering till att gälla dagtid när deras kunder arbetar. Det visar sig ge bäst resultat för dem. 

"Det är viktigt att veta vilka sökord som leder till en som företag. Viktigt att vara konkret och tydlig".

Förr gick det för alla att se vilka sökvolymer som olika sökord har genom en sökkordsplanerare. Nu krävs det ett Adwordskonto och att företaget är en aktiv annonsör för att kunna titta i denna.

Den andra typen av begrepp kallas SEO förkortning av search engine optimization. Här går det inte att köpa annonser från Google utan där syns man gratis. Men det krävs ändå tid, jobb, kunskap och uthållighet för att vara den som kommer högst upp i Googles sökresultat. Som företag måste du med din webbsida övertyga Google om att din sida på nätet handlar om det du säger att det ska handla om. De har tydliga krav här.

"Troligen för att människor ska känna tillit till resultaten som kommer på när de Googlar. Om vem som helst kan köpa sig plats här skulle tilliten minska och kunderna sluta använda den tjänsten", svarar Michael på en fråga.

Det är viktigt att strukturera sin sida på ett visst sätt. Sidans titel, struktur och innehåll är viktiga faktorer inom SEO. Dessutom kollar Google hur många länkar sidan har till sig, det visar sidans attraktivitet. För att komma högt i Googles sökresultat genom SEO krävs tid och kompetens eftersom det inte går att köpa sig plats på samma sätt som med annonseringen. Det är därför man anlitar byråer som Pineberry till det.

 IMG_7724.JPG IMG_7742.JPG

Den andra stora spelaren på nätet är Facebook. Till skillnad från Google som utgår från sökord, arbetar Facebook med målgrupper. De har unikt stor kunskap om alla människor via sina Facebook konton. Det gör att de kan erbjuda väl avgränsade annonseringar utifrån vilken region/område det handlar om. Vilket intresse människorna ska ha. Vilka de är exempelvis VD/ägare eller marknadschefer.  Facebook erbjuder maillistor, men som kund får du inte listorna. De arbetar för dig utifrån sina listor.

De arbetar också utifrån retargeting, ett system där facebook kommer ihåg vad människor har köpt eller varit intresserade av tidigare och skicka erbjudanden utifrån det. Och så finns en ny tjänst som Michael själv var skeptisk till i början. Den utgår från att hitta ”look- alikes” - människor som har intressen eller annat som i en tidigare sökning har varit framgångsrikt i annonsering.

Michael visade två annonser avsedda för Facebook, gällande hans senaste bok om digital marknadsföring. Vi som var där gissade vilken bild som fungerade bäst. Men vi hade fel, den snyggaste bilden var inte den effektivaste.

"Det visar att man måste testa olika utseenden, sa Michael. Det går inte att utgå från egna magkänslor eller värderingar. Resultatet bestämmer, och då är det test i noggrann miljö som gäller".

IMG_7743.JPG

Efter anförandet, där vi ställde massor med frågor för att förstå vad Michael talade om, bjöd Pineberry på lite att äta och dricka i sina sprillans nya lokaler. Nätverk, tid att prata och fortsätta ställa frågor om viktiga nyheter och digitala trender.

Tack Kristin Dahlberg och Michael Wahlgren för ett informativt och givande besök!

Foton från kvällen

Text: Gunilla Arhén
Foto: Jannicke Rinderud

publicerad: 2017-10-04